سبک زندگی فاطمی؛ نسخه علاج گرفتاری های مادی و معنوی
سبک زندگی فاطمی؛ نسخه علاج گرفتاری های مادی و معنوی
بسیاری از مشکلات امروز جامعه ما به خصوص در میان خانواده ها و خویشاوندان ، ریشه در ناآشنایی یا عمل نکردن به دستورات دین است و پس از قرآن کریم به عنوان کلام خالق متعال، بیان و سیره ائمه اطهار(ع) بهترین و کامل ترین راه درست زیستن و عاقبت به خیر شدن است.
ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) گرچه موسم شادی و شادباش اهل بیت(ع) و مریدان و محبان آن بزرگواران است و به همین بهانه، روز تکریم و تجلیل از مقام رفیع مادران و زنان ، اما با این وجود، بهترین و مغتنم ترین فرصت است برای شناخت هرچه بیشتر و عمیق تر این بانوی بی همتای جهان بشریت در راستای الگوگیری از گفتار و سیره عملی ایشان.
در این میان با توجه به این که چند سالی است مقام معظم رهبری، اذهان عمومی را متوجه مقوله بنیادین سبک زندگی اسلامی نموده اند، در سالروز ولادت با سعادت حضرت صدیقه کبری(س) خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی قم فردا با تنی چند از اساتید مطرح حوزه و دانشگاه ، گفتگویی درباره شاخصه ها و معیارهای سبک زندگی فاطمی انجام داده که در ادامه می آید؛
سالی که آغاز و پایانش ، عطر فاطمی دارد
حجت الاسلام دکتر ناصر رفیعی ضمن تبریک ولادت باسعادت حضرت فاطمه زهرا(س) به همه بانوان و زنان جامعه ما گفت: امسال این توفیق را پیدا کرده ایم که هم در آغاز سال و هم در انتهای آن، لحظات زندگی مان را با یاد این حضرت، معطر و باصفا کنیم.
وی همچنین افزود: اگر در زندگی خود سعادت و موفقیت حقیقی را طلب می کنیم، راهش بی شک تمسک به آموزه های سبک زندگی اهل بیت(ع) به ویژه حضرت زهرا(س) است واین که به راستی در مسیر بندگی خدای متعال، کوشا باشیم.
دوری از معنویت؛ ریشه مشکلات عاطفی و روانی
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه خاطرنشان کرد: امروزه یکی از مهم ترین خلأهای زندگی بشر، کمبود یا نبود احساس آرامش و آسایش واقعی است و حال آن که اساسی ترین دلیل بروز این مساله به خاطر دوری از معنویت است.
وی با اشاره به این که در مسیر دست یابی به نور حقیقت و معنویت ، نباید فریب فرقه ها و نحله های مدعی و دروغین را خورد، گفت: مسیر اصلی و سالم برای تحقق این هدف ، چنگ زدن به دامان اهل بیت(ع) به خصوص زهرای مرضیه (س) است که به تعبیر امام معصوم(ع) ، ایشان حجتی برای اهل بیت(ع) می باشند.
سبک زندگی فاطمی؛ سعادت بخش زندگی هر ایرانی
معصومه ظهیری ، استاد حوزه علمیه خواهران و مدرس دانشگاه با بیان این که امروزه بانوان جامعه ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند فراگیری آموزه ها و شاخصه های سبک زندگی فاطمی هستند، ابراز داشت: فرا رسیدن ولادت حضرت زهرا(س) بهترین فرصت برای زنان و دختران ماست که هر چه بیشتر با خود بیندیشند و ببینند واقعاً چقدر ابعاد زندگی آن ها با زندگانی سراسر نور و برکت صدیقه کبری(س) هماهنگ و مطابق است؛ اگر خدای ناکرده کاستی ها و کم کاری هایی هست باید هر چه سریعتر با توکل بر خدا و عزم و اراده دینی در مسیر جبران آن ها حرکت کنیم.
الگویی فراتر از زمان و مکان
وی همچنین با تاکید بر این نکته که حضرت فاطمه(س) هم برای زنان و هم مردان، الگویی فراتر از زمان و مکان است، گفت: این بانوی بزرگ اسلام چه در عرصه همسرداری و فرزند داری و چه در زمینه انجام وظایف و تکالیف دینی و اجتماعی، الگوی همه زنان حق طلب عالم و بلکه مردان می باشد.
حضرت زهرا(س)؛ حجتی برای امامان معصوم
حجتالاسلام و المسلمین فرحزاد، استاد اخلاق حوزه علمیه قم و سخنران و خطیب معروف نیز با اشاره به جایگاه والای حضرت زهرا(س) در نزد ائمه اطهار(ع)، بیان داشت: برای ما همین بس که امام زمان(عج) میفرمایند «دختر نبیاکرم(ص) برای من بهترین الگو هستند».
وی افزود: باید توجه داشت که این الگو بودن ناظر به همه ابعاد دنیوی و اُخروی است و لذا حضرت زهرا(س) الگو و اُسوه همگان به خصوص زنان جامعه ما در همه ابعاد زندگی می باشد.
محبت و عاطفه را از حضرت فاطمه(س) بیاموزیم
این استاد حوزه با بیان این که امروزه بسیاری از مشاجرات و اختلافات خانوادگی به جهت عدم وجود محبت و ایثار و از خودگذشتگی در کانون خانواده است، گفت: حضرت فاطمه(س) در میان خانواده، محور اصلی محبت و عاطفه بودند و در زندگی با امیر مومنان علی(ع) به ساده ترین شکل ممکن زندگی کردند و در عین حال، بهترین فرزندان عالم را به جامعه بشریت تحویل دادند.
الجار ثم الدار!
وی تاکید کرد: این فرمایش ماندگار حضرت(س) که فرمودند ” الجار ثم الدار” باید الگویی برای همه ما باشد که به فکر دیگر همنوعان خود به ویژه همسایگان و هم محله ای ها و اقوام خود باشیم و هیچ گاه از یاد و کمک به آن ها به ویژه در زمان مشکلات و گرفتاری ها ، غافل نشویم.
لزوم تبیین شاخصه های زندگی فاطمی در رسانه های جمعی
مریم معین الاسلام، استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر لزوم معرفی درست سبک زندگی فاطمی برای آحاد جامعه به ویژه بانوان اظهار داشت: در این خصوص رسانه های جمعی به ویژه صدا و سیما ، رسالت ومسئولیت سنگینی برعهده دارند.
وی اضافه کرد: تولید و پخش برنامه های تلویزیونی و رادیویی جذاب و پرمحتوا در رسانه ملی و نیز چاپ و نشر مقالات و گزارش ها و مصاحبه های اثربخش درباره ابعاد زندگی حضرت زهرا(س) در مجلات و روزنامه ها از جمله مهم ترین کارهای رسانه ای است که باید انجام گیرد.
انتقاد از رواج تجمل گرایی و چشم و هم چشمی در جامعه
مسئول موسسه علمی - فرهنگی زنان جامعه منتظر همچنین ضمن انتقاد از برخی برنامه های صدا وسیما و نیز انتشار برخی مطالب در جراید تصریح کرد: متاسفانه گاه مشاهده می شود که در برخی برنامه ها، مسابقه تجمل گرایی و چشم و هم چشمی و دنیا دوستی برای خانواده ها و به خصوص زنان ترویج داده می شود که این ها بی شک مخالف با اصول و مبانی سبک زندگی حضرت زهرا(س) است.
نه فقط در حرف و شعار، در رفتار مرید فاطمه (س) باشیم
وی اضافه کرد: ما باید ولایت مداری و حق طلبی، ساده زیستی، اهتمام به اصل عفاف و حجاب، گذشت و ایثار، به فکر همنوع بودن، همسرداری و تربیت فرزند را از حضرت فاطمه (س) بیاموزیم و در زندگی عملی خود ایشان را مقتدای خود بدانیم، نه این که صرفاً حرفش را بزنیم و فقط در مجالس شادی و عزای ایشان شرکت کنیم.
کلام اهل بیت(ع)؛ نسخه علاج گرفتاری ها
حجت الاسلام واحدی، استاد سطوح عالی حوزه و مدیر یکی از مدارس علمیه شهر قم با اشاره به این که بسیاری از مشکلات امروز جامعه ما به خصوص در میان خانواده ها و خویشاوندان ، ریشه در ناآشنایی یا عمل نکردن به دستورات دین دارد، گفت: پس از قرآن کریم به عنوان کلام خالق متعال، بیان و سیره ائمه اطهار(ع) بهترین و کامل ترین راه درست زیستن و عاقبت به خیر شدن است.
صله رحم ؛ سنتی که از مکتب فاطمی باید آموخت
وی در ادامه با انتقاد از کمرنگ شدن سنت حسنه صله رحم در جامعه بیان داشت: اگر ما رجوعی به کلام اهل بیت(ع) به خصوص حضرت زهرا(س) داشته باشیم و آن ها را سرلوحه تک تک لحظات زندگی مان قرار دهیم، بسیاری از آسیب ها و مشکلات امروزمان از جمله کینه ها و کدورت های فامیلی کاهش یافته یا به طور کلی مرتفع می شود.
این استاد حوزه و دانشگاه همچنین افزود: به راستی اگر ما می خواهیم در جامعه مان حقوق شهروندی به خوبی رعایت شود و امنیت روانی ، اخلاقی و فرهنگی جامعه مورد صیانت قرار گیرد، باید در شیوه زندگی خود تجدید نظر کرده و آن را با شاخصه های تعالیم قرآن و اهل بیت(ع) هماهنگ سازیم.
گفتگوها از: سید محمد مهدی موسوی